Původ: Odrůda Åkerö je známá již z 15. století. Tradičně se uvádí, že pochází ze Švédska, ale její původ je ve skutečnosti nejistý. Pojmenována byla podle zámku Åkerö v jižním Švédsku, kde na zahradě roste nejstarší strom. Zřejmě nejstarší evropská odrůda jablek.

 

Rozšíření: Ve Švédsku je tato odrůda velmi oblíbená a je považována za nejlepší švédské jablko. V minulosti se hojně pěstovala v celé Skandinávii a v severním Německu. V Česku se pěstuje v starších výsadbách v Moravském krasu, Krkonoších a Bílých Karpatech.

Růst: Růst stromu je střední, koruna má kuželovitý tvar, dosahuje výšky až 8 metrů a je náročnější na kvalitní řez. Jabloně této odrůdy lze úspěšně pěstovat i ve vyšších polohách do 800 m n. m. Plodnost je pravidelná a brzká, do 5 let po výsadbě. Výše sklizně bývá střední s velkým odpadem. Odrůda Åkerö je odolná proti strupovitosti a padlí.

Tvar stromu: Odrůdu lze pěstovat na všech tvarech, pro nízké tvary jsou vhodné slabé podnože.

Květ: Odrůda je silně mrazuodolná a i květy jsou velmi odolné proti namrzání. Odrůda Åkerö je dobrým opylovačem. 

Ovoce: Plody jsou střední velikosti s hladkou, leskle světle žlutě cihlovou slupkou, se slabě tmavým žíháním. Tvar plodu je nepravidelný, zhranatělý, soudkovitý nebo vejčitý až válcovitý.


Dužnina: Dužnina je žlutobílá, měkká, šťavnatá, chuť je sladce navinulá, polosladká, kořenitá, celkově je hodnocena jako dobrá.

Dozrávání a česání: Plody dozrávají v říjnu, konzumní zralosti dosahují v prosinci až březnu. Plody při dozrávání silně padají.

Zužitkování: Jablka se hodí k přímé konzumaci, ale i ke kuchyňskému zpracování (zejména jako desert).

Popisy: Antonín Dvořák, Jiří Vondráček – Malá pomologie 1, Jablka